Marga`s blog

Liefde is grenzen aangeven

Liefde en grenzenLiefde is grenzen aangeven.

Ik sprak laatst met iemand die een nieuwe liefde had gevonden. Hij was nooit zo goed in het aangaan van relaties, maar had het roer omgegooid. Hij had van zichzelf leren houden en daarmee kon hij veel beter open staan voor de liefde. Hierdoor kon hij zijn grenzen aangeven. Dit deed hij door naar zijn gevoel te luisteren, dingen bespreekbaar te maken. Ook al hadden hij en zijn partner een totaal andere mening over het onderwerp, hij was niet meer bang dat zijn partner hem hiervoor ging verlaten. Doordat hij dichtbij zichzelf bleef kon hij ook vanuit oprechtheid gaan geven en zich totaal over geven aan de liefde. Hij kon dus zeggen; Ik heb je niet nodig, maar ik kies ervoor om met je samen te zijn.

Paradox in de liefde.

Die tegenstrijdigheid in de liefde, ik vind het prachtig. Door heel dicht bij jezelf te blijven, je grenzen aan te geven, kun je je makkelijker volledig overgeven aan de liefde. Hoe mooi is dat. Vaak doen we het tegenovergestelde. We passen ons aan of gaan voor de ander zorgen waardoor we een ander persoon aan het worden zijn. En dan kan het zomaar voorkomen dat  je geliefde zegt, je bent niet meer dezelfde als op wie ik verliefd ben geworden. En vaak is er dan ook nog onbegrip, want je doet toch alles voor je geliefde? Grenzen aangeven is niet makkelijk, maar als je het kunt kan de liefde nog mooier en intenser worden.

Hoe geef je grenzen aan?

Grenzen aangeven kun je het beste vergelijken met pleasen of geven.

Wanneer ben je aan het pleasen en wanneer geef je?

Als je aan het pleasen bent,  dan geef je omdat je de ander niet wilt teleurstellen. Je wilt de ander niet kwijtraken. En dus doe je dingen waar je niet achter staat. Geven krijgt dan opeens een hele andere betekenis. Je geeft niet omdat je het zelf wilt (grenzen aangeven) , maar omdat je denkt dat de ander het wil.

Geven doe je uit vrije wil, je geeft je grenzen aan. Je stelt jezelf in dit geval niet teleur, want je kiest er bewust voor om de ander iets te geven.

 

Wil jij leren grenzen aan te geven in jullie relatie? Geef jezelf en je partner een kadootje en boek eens een Liefde onder de loep, de Date