Marga`s blog

Liefde en angst

Honden en liefde

Ik heb de liefste hond van de hele wereld. Ok, niet iedereen die dit leest zal het hiermee eens zijn. Waarom niet? Omdat mijn kleine grote schat als ze bang is denkt dat ze formaat leeuwin is en ook op die manier reageert.

Ze valt haar prooi aan en denkt dat ze deze kan verslinden. Gelukkig heeft ze boven geen tanden meer zodateen aanval wel meevalt 🙂 . Maar voor mij en de andere partij is het geen pretje om haar zo tekeer zien te gaan.

Nu kan mijn kleine schat niet vertellen wat ze nou precies denkt en voelt als ze in de aanval gaat, maar ik kan me voorstellen dat dit voor haar ook niet leuk is om op zo’n manier je angst te verbloemen.

Liefde en angst

Terug naar de grote mensen wereld, ook wij mensen reageren precies zo als mijn grote kleine schat. Hoe harder ik blaf en mijn tanden laat zien dan worden ze vanzelf wel bang voor me.

Vertellen wat je nou precies voelt is dan heel erg eng, want stel je voor dat je hoofd wordt afgehakt en weer wordt gekwetst. Liever kwetsen dan gekwetst worden.

Angst en kwetsbaarheid

Laatst had ik weer een contact via Tinder, het was erg gezellig totdat hij een opmerking maakte die mij raakte. Ik had hier makkelijk omheen kunnen kletsen en doorgaan met de gezelligheid die we hadden. Maar het schuurt, want het voelt niet goed en ik doe me anders voor dan ik me voel.

En dus bedacht ik me dat ik het dit keer anders aan zou pakken. Ik heb hem verteld wat er door mij heen ging. Meneer was daar niet van gediend en zei dat het in eerste instantie gezellig moest zijn en vond het niet meer leuk.

Ik was gekrenkt, want ik stelde me kwetsbaar op en hij hakte mijn kop eraf. En dus had ik net zo kunnen reageren als mijn kleine grote schat. In de aanval gaan, maar wat had me dat opgeleverd?

Waarschijnlijk zal het bij hem weinig indruk hebben gemaakt, maar ik zou er heel erg veel last van hebben gehad. En daar had ik totaal geen zin in. Dus heb ik voor mezelf gekozen en gezegd dat we het contact dan maar het beste konden verbreken. En zo geschiedde.

Kwetsbaarheid en keuze

Moraal van het verhaal? Mijn kleine grote schat kan niet met woorden zeggen wat ze voelt en gebruikt dit afweermechanisme, wij mensen kunnen dat wel.

Wij hebben een keuze, in de aanval gaan of ons kwetsbaar op te stellen. En weet je wat het leuke is, als we ons kwetsbaar opstellen en echt luisteren naar ons gevoel dat we ons dan stukken beter voelen. De aanval is als teveel suiker eten; even is het lekker, maar daarna hou je er een naar gevoel aan over.

Vind jij het lastig om je kwetsbaar op te stellen in de liefde? Neem dan eens contact met me op. Het spelen van mijn relatiespel Liefde onder de loep kan je hier ook goed bij helpen.