Marga`s blog

Afbrokkelende liefde en hoe voorkom je dit?

Liefde onder de loep,

Wat leuk dat ik alles met elkaar kan combineren, Liefde onder de loep in de vorm van een blog 🙂 Zoals jullie al wel hebben gemerkt kijk ik graag voor mijn werk naar de tv. De prachtig uitgewerkte scenes die ik dan weer kan gebruiken.

Dit keer gaat het over de serie How I met your mother. Het gaat om Lily en Marshall. Ze hebben al eeuwen een relatie. Je ziet hoe ze ruzies bijleggen, met elkaar in gesprek blijven en daardoor in de serie een hele leuke relatie hebben en houden.

Totdat ze op een gegeven moment recht tegenover elkaar komen te staan. Ze krijgen beiden een baan aangeboden waar ze altijd van hebben gedroomd. Klein probleempje, de ene baan is in Europa en de andere in Amerika. Je raadt het al, dit dilemma leidt tot een enorm conflict.

Dilemma in de liefde

Geen van beiden durft de ander te benaderen en daardoor wordt het Ik heb gelijk spel gespeeld. Misschien heb je het Ik heb gelijk spel zelf ook wel eens gespeeld. En kun je je daar de uitkomst nog van herinneren? Wie heeft er gewonnen en was het een fijne overwinning? Ik heb het ook wel eens gespeeld en ik heb gewonnen en verloren, maar het was nooit een fijne overwinning. Ik voelde me na de overwinning vaak vrij eenzaam.

Lily komt in de serie als een geest naar Marshall toe en zegt tegen hem dat hij misschien wel gelijk kan krijgen, maar dat er wel een stukje liefde afbrokkelt. En als dat vaker gebeurt dat de liefde dan helemaal verdwijnt. Marshall schrikt hiervan en als de echte Lily weer bij hem komt gaan ze toch het gesprek aan.

Liefde en water bij de wijn doen

Als je in een relatie zit dan heb je een keuze, of je blijft alles op je eigen manier doen, of je doet water bij de wijn. In het eerste geval kun je gelijk wel met de relatie stoppen, want dan worden jullie twee aparte eilandjes.

En zoals Sue Johnson het zo mooi verwoord, in een relatie wil je een volwassen afhankelijkheid hebben. Je wilt samen op een eilandje zitten. Misschien met een klein schiereilandje zodat je je zo af en toe eens terug kunt trekken, maar waar je toch in verbinding met elkaar blijft. Zit je ieder op een eigen eilandje dat wordt de gemeenschappelijke deler steeds kleiner.

In het tweede geval moet je toch weer die stoute schoenen aantrekken en het gesprek aangaan. En geloof me zonder deze gesprekken dooft de liefde langzaam uit. En dat is toch niet wat je wilt?

Heb je zelf zo’n dilemma en je weet even niet hoe je hier uit moet komen? Neem dan contact met me op en kijken we wat ik voor je kan betekenen.