Marga`s blog

Kwetsbaar opstellen in de liefde

Afscheid

Vorige week hoorde ik dat een goede vriendin van me is overleden. We waren van het e-mailen. In deze mails beschreven we wat er in ons omging.

We hielden van overdrijven. Juist door het groter en dramatischer te maken konden we beter herkennen waar we tegenaan liepen. Soms botste het ook wel eens tussen ons omdat we ons heel kwetsbaar op durfden te stellen en dan vertel je ook wel eens dingen tegen elkaar die je niet wilt horen. Maar we zagen wel elke keer ons aandeel in deze gesprekken. We legden de verantwoordelijkheid niet bij de ander neer waardoor we elkaar konden blijven zien.

Ik voel me bevoorrecht dat ik haar heb leren kennen en dat ik een stuk in haar leven heb mogen meelopen.

Relaties

Ik zie vaak dat deze kwetsbaarheid in relaties ontbreekt. De meesten doen dit niet bewust, het is vaak een vorm van zelfbescherming. Ze leggen vaak de verantwoordelijkheid bij de ander neer zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.

Als jij er nou voor zorgt dat…… dan kan ik volledig van je houden. En als de ander dit niet doet, dan kun je degene de schuld geven, want je had het toch gezegd. Hier ontstaan de meeste ruzies door. Herkenbaar?

Kwetsbaarheid in de liefde

Hoe doe je dit, vroeg laatst iemand aan me. Kwetsbaarheid in de liefde betekent niet dat je grenzeloos bent, maar dat je juist heel duidelijk je grenzen aan kunt geven. Je neemt je eigen verantwoordelijkheid, waardoor je jezelf en de ander ziet. Is dat altijd makkelijk? Nee, maar uiteindelijk zorgt het er wel voor dat je meer verbinding krijgt.

Ik gun iedereen dezelfde verbinding die ik met deze goede vriendin heb gehad. Of dat nou in de vorm van een vriendschap is of in de liefde.

Mocht je willen weten wie jij bent in de liefde, neem dan contact met me op.